gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryż na mleku z musem gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowany ryż na mleku z musem gruszkowym polecam jako popołudniowy deser dla dzieci i dorosłych.

Ryż na mleku z musem gruszkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż na mleku z musem gruszkowym

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 gruszki

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z musem gruszkowym
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż napęcznieje (mieszając co chwila, by się nie przypalił) Gruszki obieramy i mielimy na mus w rozdrabniaczu.

Ryż nakładamy do filiżanki i obracamy ją na talerz, by ryż był ładnie uformowany. Ryż na talerzu polewamy musem gruszkowym. 
Ryż na mleku z musem gruszkowym
ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cukru.
Ryż na mleku z musem gruszkowym
Obrane gruszki mielimy na mus w rozdrabniaczu.