migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryż na mleku z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i proste danie z dzieciństwa. Wystarczy ugotować ryz na mleku i polać truskawkami w syropie. Pyszne jedzonko, i na obiad i na deser.

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

Ryż na mleku z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z truskawkami
Mleko wlac do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Nie trzeba słodzić ryz nabierze słodzkiego posmaku od mleka. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki często mieszając aby się nie przypalił. Ugotowany ryż powinien mieć konsystencję takiego gęstego budyniu, nie powinien być zbyt suchy. Następnie ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Polać truskawkami i syropem. Do dania wykrzystuje truskawki z kompotu według przepisu https://gotujmy.pl/przetwory-kompot-z-truskawek,przepisy-przetwory-przepis,216541.html

Tagi:

ryż