Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż podsmażany z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie z ryżu, doskonałe na kolację lub szybki obiad.

Ryż podsmażany z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż podsmażany z boczkiem

 

  • 1 torebka ryżu
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż podsmażany z boczkiem
W garnku zagotować wodę, dodać do niej trochę soli. Włożyć torebkę z ryżem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić i wysypać z woreczka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić na niego pokrojony w kostkę boczek. Jak boczek jest trochę tłuściejszy, to nie trzeba dawać oleju. Boczek zrumienić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli. Wsypać do tego ryż i smażyć jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby ryż można doprawić jeszcze odrobiną soli.
Ryż podsmażany z boczkiem
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż podsmażany z boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek rumieniony na odrobinie oleju.
Ryż podsmażany z boczkiem
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego boczku.
Ryż podsmażany z boczkiem
Ugotowany ryż dodany do podsmażonego z cebulą boczku.

Tagi:

ryż