Sposób przygotowania:
Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem
Ryż:
Ryż płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka dodajemy suszone grzyby, ćwiartkę cytryny, kilka gałązek tymianku, około ½ łyżeczki soli i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Ryż zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę (około 10-12 minut ).
Polędwiczka:
Mięso, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i nacieramy kolendrą i papryką. Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty po 406 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy aby odpoczęło.
Na patelnie dodajemy pokrojona w piórka cebulę i oberwane listki szałwii i smażmy około 2-3 minut. Do cebuli dodajemy mar salę i smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na talerze rozkładamy po porcji ryżu, nakładamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę i wszystko polewamy powstałym sosem, całość dekorujemy listkami szałwii, serwujemy gorące, smacznego.
Ryż płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka dodajemy suszone grzyby, ćwiartkę cytryny, kilka gałązek tymianku, około ½ łyżeczki soli i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Ryż zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę (około 10-12 minut ).
Polędwiczka:
Mięso, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i nacieramy kolendrą i papryką. Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty po 406 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy aby odpoczęło.
Na patelnie dodajemy pokrojona w piórka cebulę i oberwane listki szałwii i smażmy około 2-3 minut. Do cebuli dodajemy mar salę i smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na talerze rozkładamy po porcji ryżu, nakładamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę i wszystko polewamy powstałym sosem, całość dekorujemy listkami szałwii, serwujemy gorące, smacznego.
Magdalena88
Igraszki Losu
niezły kąsek