Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Jedno z dań pochodzących z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni – powiem Wam, że oprócz tego, że jest pyszne to jest naprawdę do przygotowania w 15 minut (30 minut to już max)

Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem

Składniki:

Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem

 

  • 500 gram polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula czerwona (użyłam białej )
  • Kilka gałązek świeżej szałwii
  • 1 -2 łyżki marsali (może być też słodkie białe wino )
  • 70 ml śmietany 12 procentowej
  • Ryż z grzybami
  • 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub basmati
  • 2 szklanki wody
  • ¼ szklanki suszonych prawdziwków
  • ¼ cytryny
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem
Ryż:

Ryż płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka dodajemy suszone grzyby, ćwiartkę cytryny, kilka gałązek tymianku, około ½ łyżeczki soli i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Ryż zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę (około 10-12 minut ).

Polędwiczka:

Mięso, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i nacieramy kolendrą i papryką. Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty po 406 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy aby odpoczęło.

Na patelnie dodajemy pokrojona w piórka cebulę i oberwane listki szałwii i smażmy około 2-3 minut. Do cebuli dodajemy mar salę i smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na talerze rozkładamy po porcji ryżu, nakładamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę i wszystko polewamy powstałym sosem, całość dekorujemy listkami szałwii, serwujemy gorące, smacznego.