edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ryż pomidorowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Inny niż zwykle smak i kolor ryżu :)

Ryż pomidorowy. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż pomidorowy.

 

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami suszonymi
  • 3 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • szczypta cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Ryż pomidorowy.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej zlany z suszonych pomidorów (nie za mocno, żeby nie przypaliły się zawarte w nim przyprawy). Wsypać ryż i na wolnym ogniu smażyć mieszając, aż stanie się szklisty. Zalać gorącym bulionem, a po kilku minutach, zanim jeszcze cały bulion się wchłonie, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i paprykę, dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości uważając aby się nie przypalił. Łącznie około 20-25 minut.
Ryż pomidorowy.
Zeszklony na oleju ryż zalać gorącym bulionem drobiowym.

Tagi:

ryż