marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ryż z owocami Marleny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Ryż z owocami Marleny

Składniki:

Ryż z owocami Marleny

 

  • 20 dag ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki kremówki
  • 15 dag cukru
  • 40 dag mieszanych owoców
  • 1/2 szklanki aromatycznego likieru
  • 5 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ryż z owocami Marleny
Ryż wypłukać w zimnej wodzie. Mleko podgrzać z wodą, odrobiną cukru i soli. Podgrzanym mlekiem zalać ryż i ugotować do miękkości na wolnym ogniu, kilkakrotnie mieszając. Kiedy ugotowany ryż przestygnie, dodać cukier waniliowy i 1 szklankę śmietanki. Owoce osaczyć (świeże umyć, oczyścić z pestek), rozdrobnić i polać likierem. Następnie ryż i owoce ułożyć warstwami w szklanych pucharkach. Na wierzch powinny trafić owoce. Pozostałą śmietankę ubić z odrobiną cukru pudru i przybrać nią deser. Przybranie można uzupełnić kilkoma czerwonymi owocami. Deser smakuję najlepiej po uprzednim schłodzeniu. Smacznego

Tagi:

ryż