kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Rzodkiewka ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka ta może być interesującą propozycją na piknik.

Rzodkiewka ze szczypiorkiem

Składniki:

Rzodkiewka ze szczypiorkiem

 

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 obrane szalotki
  • 3 pęczki szczypiorku
  • SOS;
  • 5 łyżek kefiru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • czarny, mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka ze szczypiorkiem
Rzodkiewkę umyć, opłukać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do miseczki wraz z drobno posiekanymi szalotkami. Szczypiorek opłukać, pokroić i dodać do szalotek. Sporządzić sos z kefiru, octu, soli, pieprzu, musztardy oraz oleju słonecznikowego, ubijając energicznie trzepaczką do momentu powstania kremowego sosu. Sosem tym polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 min.

Tagi:

sosy