marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sakiewki z semoliny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagotować z podanych składników masę budyniową,miesz- -ać,aż zgęstnieje.Przelać budyń do miseczki,ostudzić. Zwinąć w rulony i smażyć

Sakiewki z semoliny.

Składniki:

Sakiewki z semoliny.

 

  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 1/2 szklanki semoliny,
  • 2 łyżki mleka 2%,
  • 5 łyżek wody różanej,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • paczka kwadratowych arkuszy papieru ryżowego.

Sposób przygotowania:

Sakiewki z semoliny.
Wsypać do dużego rondla cukier kryształ,semolinę,wlać mleko i wodę różaną.Zagotować i gotować z 5-6 min.energicznie mieszając
masę na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 min.
Budyń musi mieć konsystencję grysiku.Wlać budyń do płytkiego naczynia i wygładzić spodem łyżki.Ostudzić.Wymieszać w miseczce 1/4 szklanki wody i mąki,rozcierając wszystkie grudki.
Ta pasta posłuży do zaklejania zwiniętych arkuszy papieru ryżowego.Rozłożyć papier ryżowy na stolnicy i nakryć wilgotną ściereczką.Nakładać na arkusz papieru łyżką i zawijać w sakiewki,
smarując końce papieru ryżowego pastą mączną,aby się nie rozklejał.Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na dużym ogniu.Wkładać sakiewki na łyżce cedzakowej i smażyć z obu stron na złoty kolor z 2 min.Wyjąć łyżką cedzakową,odsączając sakiewki z tłuszczu na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Podawać posypane cukrem pudrem.