Sposób przygotowania:
Sakiewki z semoliny.
Wsypać do dużego rondla cukier kryształ,semolinę,wlać mleko i wodę różaną.Zagotować i gotować z 5-6 min.energicznie mieszając
masę na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 min.
Budyń musi mieć konsystencję grysiku.Wlać budyń do płytkiego naczynia i wygładzić spodem łyżki.Ostudzić.Wymieszać w miseczce 1/4 szklanki wody i mąki,rozcierając wszystkie grudki.
Ta pasta posłuży do zaklejania zwiniętych arkuszy papieru ryżowego.Rozłożyć papier ryżowy na stolnicy i nakryć wilgotną ściereczką.Nakładać na arkusz papieru łyżką i zawijać w sakiewki,
smarując końce papieru ryżowego pastą mączną,aby się nie rozklejał.Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na dużym ogniu.Wkładać sakiewki na łyżce cedzakowej i smażyć z obu stron na złoty kolor z 2 min.Wyjąć łyżką cedzakową,odsączając sakiewki z tłuszczu na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Podawać posypane cukrem pudrem.
masę na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 min.
Budyń musi mieć konsystencję grysiku.Wlać budyń do płytkiego naczynia i wygładzić spodem łyżki.Ostudzić.Wymieszać w miseczce 1/4 szklanki wody i mąki,rozcierając wszystkie grudki.
Ta pasta posłuży do zaklejania zwiniętych arkuszy papieru ryżowego.Rozłożyć papier ryżowy na stolnicy i nakryć wilgotną ściereczką.Nakładać na arkusz papieru łyżką i zawijać w sakiewki,
smarując końce papieru ryżowego pastą mączną,aby się nie rozklejał.Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na dużym ogniu.Wkładać sakiewki na łyżce cedzakowej i smażyć z obu stron na złoty kolor z 2 min.Wyjąć łyżką cedzakową,odsączając sakiewki z tłuszczu na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Podawać posypane cukrem pudrem.