Disiple

Disiple

Kucharz
[Przepisów: 12]

Sałamacha!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielkanocna mieszanka: mięsna potrawa z dodatkiem chrzanu, jaj i octu pochodząca z Kresów. Smacznego!

Sałamacha!

Składniki:

Sałamacha!

 

  • baleron
  • szynka tradycyjna, gotowana (w siatce)
  • polędwica sopocka
  • boczek surowy wędzony
  • 10 jaj
  • biała kiełbasa
  • chrzan
  • ocet

Sposób przygotowania:

Sałamacha!
Trudno mówić tu o proporcjach, ponieważ im więcej tym lepiej ;) przy 10 jajkach należy wziąć pod uwagę cztery osoby do posiłku i wg jaj kierować się tym ile dodać wędlin. Wymienione składniki należą do podstawowych! Im więcej i bardziej różnorodnie tym lepiej. Wszystko kroimy i łączymy razem, sekret tkwi w tartym chrzanie z laski, którego absolutnie nie wolno trzeć na tarce! Trzeba wykrzesać z siebie trochę siły, cierpliwości i inwencji trąc obraną laskę ostrym nożem na wiórki, trzeba przekazać daniu trochę swojej energii. Jajka można ugotować dzień wcześniej, ale obieramy je i kroimy (w ósemki) w dniu, w którym podajemy danie. Ponieważ jest to potrawa Wielkanocna, wszystko wykonujemy razem, rodzinnie, rano. Boczek należy wcześniej ugotować, tak jak i białą kiełbasę. Na koniec skropić octem, najlepiej smakuje z ćwikłą i sosem chrzanowym oraz oczywiście chlebem.