Sałatanki czyli placki z sałatą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatę wykorzystuję nie tylko do sałatek i surówek. Te placki mogą stanowić samodzielny posiłek, wówczas najlepiej podać je z sosem tzatziki; mogą być też dodatkiem do dań mięsnych np. gulaszów

Sałatanki czyli placki z sałatą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatanki czyli placki z sałatą

 

Sposób przygotowania:

Sałatanki czyli placki z sałatą
Sałatę opłucz i odstaw, aby ociekła z wody. Do miski wbij jajko i ubij je mikserem. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę pęczka posiekanego koperku oraz porwaną na mniejsze części sałatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, dodaj szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcję ciasta, smaż placki na rumiano na wolnym ogniu. Do placków można podać sałatkę z pomidorów: wystarczy 2 pomidory pokroić w kostkę, dodać resztę koperku, doprawić solą, pieprzem i octem. Smacznego!
Sałatanki czyli placki z sałatą
Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Sałatanki czyli placki z sałatą
Następnie dodaj połowę pęczka posiekanego koperku oraz porwaną na mniejsze części sałatę
Sałatanki czyli placki z sałatą
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcję ciasta, smaż placki.