Sposób przygotowania:
Placki kukurydziane z sałatą i papryką.
Kukurydzę obrać z liści. Kolbę blanszować w gotującej się wodzie 15 minut, następnie przełożyć do kąpieli wodnej w zimnej wodzie na 5 minut. Ziarna kukurydzy odciąć nożem od kolby. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Jajko umyć, sparzyć wrzątkiem. Kukurydzę połączyć z natką pietruszki, mąką, jajkiem. Dodać przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką ciasto kukurydziane, smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub pergaminie. Sałata: Sałatę dokładnie umyć, osączyć z wody. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ,, kółka''. Cebulę obrać z łuski. Umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, wycisnąć sok. Sałatę porwać na kawałki. Do rozdrobnionej sałaty dodać paprykę i cebulę. Olej wymieszać sokiem z cytryny i przyprawami- pieprzem ziołowym i papryką, polać sałatę. Wymieszać. Posolić do smaku. Wymieszać.
Ela Dz
reanja