2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Roladki mięsne z pokrzywą chodziły za mną od dawna. To, że będzie pysznie to wiedziałam, bo pokrzywa często gości u mnie w różnych daniach. To wiosenna odważna propozycja dla smakoszy niebanalnych dań!

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą

Roladki:

  • 5 plastrów schabu
  • 5 liści sałaty masłowej
  • 5 płaskich łyżeczek pesto bazyliowego
  • garść liści młodych pokrzyw
  • 5 plastrów sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Panierka:

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą

Przygotowanie mięsa

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety solimy i pieprzymy do smaku

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z jednej strony.

ETAP 2:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą
każdy płat mięsa smarujemy bazyliowym pesto

Smarujemy mięso równomiernie bazyliowym pesto.

ETAP 3:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą
Na mięsie układamy ser sałatę i sparzoną pokrzywę

Pokrzywy parzymy wrzątkiem- nie moczymy w wodzie! osączamy na sicie. Rozkładamy na posmarowanych roladkach po liściu sałaty, ser mozzarella oraz pokrzywy.

ETAP 4:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą
zawinięte roladki panierujemy w mące pszennej

Zawijamy roladki w ciasne rulony, panierujemy w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz bułce wymieszanej z sezamem.

ETAP 5:

Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą
roladki panierujemy i smażymy na złocisty kolor na patelni

Na koniec smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy z frytkami z piekarnika lub gotowanymi ziemniaczkami.