Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście z sałatą
Do większej miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość. Sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Posmarować przygotowanym sosem, posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch upieczonej pizzy układamy sałate, połówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki mozzarelli. Podałam z frytkami. Smacznego:)