Sposób przygotowania:
Sałatka astoria
Grapefruita i pomarańcze obrać ze skórki, usuwając również białą osłonkę. Miąższ pokroić w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Plastry grapefruita przekroić na cztery części, a pomarańczy na dwie. Z opłukanej i osuszonej sałaty wybrać tylko środkowe liście, podzielić na cztery części. Papryki umyć, osuszyć, przeciąż wzdłuż, usunąć pestki i włókna, pokroić w cienkie paseczki. W szklanej salaterce układać warstwami sałatę, kawałki pomarańczy i grapefruita oraz paprykę. Posypać posiekanymi orzechami, polać mlekiem. Doprawić sosem przyrządzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, polewając tak, aby przeniknął do wszystkich składników (nie mieszać). Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.