reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sałatka bankietowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sałatka jest dość prosta, ale ma małe ale - wędlina do niej użyta ma być wyrazista. Można użyć wędzonego kurczaka lub schabu, ale takiego na prawdę wędzonego najlepiej swojskiego.

Sałatka bankietowa

Składniki:

Sałatka bankietowa

 

  • 200 g wędzonego schabu lub kurczaka

 

  • 120 g makarony w kształcie ryżu lub innego drobnego

 

 

  • pęczek rzodkiewki

 

  • puszka kukurydzy konserwowej

 

  • 100-150 g sera żółtego

 

  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • 2 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka bankietowa

przygotowanie

Sałatka bankietowa
makaron nie może byc rozgotowany, gotujemy go minutę krócej

Makaron gotujemy minutę krócej niż pisze na opakowaniu. odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy

c.d przygotowania

Sałatka bankietowa
mięso kroimy w drobną kosteczkę, tak samo jak i ogórki

Ogórki obieramy i wykrawamy gniazda nasienne- wycięłam tylko część, bo inaczej nie zostałoby mi nic z ogórka :)

Ogórki i wędlinę kroimy w drobną kosteczkę.

łączenie

Sałatka bankietowa
do startej rzodkiewki dodajemy majonez i jogurt

Ser i rzodkiewki ścieramy (każde osobno )

Do rzodkiewki dodajemy majonez i jogurt, odstawiamy.

Kukurydzę odcedzamy.


Wszystkie składniki sałatki mieszamy i ewentualnie doprawiamy pieprzem.

Solimy dopiero po minimum godzinnym przegryzieniu w lodówce


Tagi:

sałatka