iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sałatka brokułowo-ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka smakuje wyśmienicie jako samodzielna przystawka. Można podawać ją też z ulubionym mięsem. W sam raz na święta.

Sałatka brokułowo-ryżowa

Składniki:

Sałatka brokułowo-ryżowa

 

  • 1 woreczek ryżu,
  • 1/2 średnich brokułów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 20 dag wędliny drobiowej,
  • 20 dag sera gouda,
  • 1 ogórek zielony,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka brokułowo-ryżowa
Gotujemy na półtwardo brokuły oraz ryż w osolonej wodzie. Następnie brokuły studzimy i siekamy. Paprykę ser oraz ogórek kroimy w drobną kostkę. Wędlinę kroimy w cieniutkie paseczki. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i doprawiamy według smaku. Majonez oraz jogurt łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy. Schłodzimy.