agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sałatka fasolowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Samo zdrowie i moc witamin na jednym talerzu. Idealna jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. Polecam.

Sałatka fasolowa

Składniki:

Sałatka fasolowa

sałatka

  • bób młody 150 g
  • fasola biała 300 g puszka
  • fasola czerwona 300 g puszka
  • fasola czarna 150 g puszka
  • papryka konserwowa 100 g
  • kukurydza konserwowa 100 g

sos

  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • winegret 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • kolendra świeża 1 gałązka
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka fasolowa
Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Fasole odcedzić i przełożyć do miski. Dodać ostudzony bób. Paprykę konserwową pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać kukurydzę konserwową, u mnie salt free.

Przygotować sos: do malaksera przełożyć 2 gałązki natki pietruszki oraz 1 gałązkę kolendry, zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, łyżkę musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę winegretu. Zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku.

Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego:) 

Tagi:

fasola