Sałatka fasolowa z boczkiem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować sałatkę fasolową z boczkiem.

Sałatka fasolowa z boczkiem Asus

Składniki:

Sałatka fasolowa z boczkiem Asus

 

  • 15 dag. wędzonego boczku
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 dag pestek z dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka fasolowa z boczkiem Asus
Fasolę dokładnie odcedzić na sicie. Jabłko obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Obraną i opłukaną cebulę pod bieżącą zimną wodą posiekać na drobno, dodać ocet i oliwę oraz odstawić na około 30 minut, dobrze wysmażyć na rozgrzanej patelni wraz z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę, dodając pod koniec pestki z dyni. Następnie wszystkie składniki włożyć do jednej miseczki, doprawić do smaku solą, pieprzem najlepiej świeżo zmielonym i cukrem. Delikatnie i dokładnie całość wymieszać. Na koniec posypać na wierzch sałatki posiekaną natka pietruszki, tak by zakryła całą sałatkę.