ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sałatka Gyros wg. Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tą sałatkę chyba znają i kochają wszyscy, i ja często ją robię na przyjęcia w gronie rodziny.

Sałatka Gyros wg. Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka Gyros wg. Eweliny

 

  • 300-400 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • 1 spora cebula
  • keczup (ilość według uznania)
  • majonez (ilość według uznania)
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Gyros wg. Eweliny
Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, lekko solimy, dodajemy całą przyprawę gyros, i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie układamy je na dnie naczynia (dobrze użyć przezroczystego, ja akurat nie miałam). Warstwę mięsa smarujemy majonezem wymieszanym z keczupem. Następną warstwę stanowią kukurydza oraz posiekana papryka czerwona. Następnie układamy na tym posiekaną cebulę wymieszaną z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Teraz przyszła pora na ponowne posmarowanie sałatki majonezem i keczupem. Wierzch sałatki posypujemy obficie kapustą pekińską. Sałatka powinna poleżeć jakiś czas w chłodnym miejscu przed podaniem.
Sałatka Gyros wg. Eweliny
Mięso smażymy równomiernie z dodatkiem przyprawy gyros.
Sałatka Gyros wg. Eweliny
Ilość użytego majonezu i keczupu zależy od indywidualnych preferencji.
Sałatka Gyros wg. Eweliny
Papryka i kukurydza stanowią kolejną warstwę sałatki.
Sałatka Gyros wg. Eweliny
Warstwę ogórków i cebuli również smarujemy majonezem i keczupem.