Sposób przygotowania:
Sałatka Gyros wg. Eweliny
Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, lekko solimy, dodajemy całą przyprawę gyros, i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie układamy je na dnie naczynia (dobrze użyć przezroczystego, ja akurat nie miałam). Warstwę mięsa smarujemy majonezem wymieszanym z keczupem. Następną warstwę stanowią kukurydza oraz posiekana papryka czerwona. Następnie układamy na tym posiekaną cebulę wymieszaną z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Teraz przyszła pora na ponowne posmarowanie sałatki majonezem i keczupem. Wierzch sałatki posypujemy obficie kapustą pekińską. Sałatka powinna poleżeć jakiś czas w chłodnym miejscu przed podaniem.