Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z kurczakiem i kaparami
Składniki marynaty wymieszać w misce.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski z marynatą. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do zamarynowania.
Mięso odsączyć z marynaty i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, uważając aby nie smażyć zbyt długo, bo mięso będzie suche i niesmaczne.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z usmażonym filetem z kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Kapary odcedzić z zalewy, przepłukać wodą, odsączyć.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na niewielkie paseczki. Cebulę czerwoną obrać, umyć i pokroić w piórka. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.
Kapary, paprykę, cebulę, szczypiorek i oliwę dodać do sałatki.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, całość delikatnie wymieszać.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski z marynatą. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do zamarynowania.
Mięso odsączyć z marynaty i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, uważając aby nie smażyć zbyt długo, bo mięso będzie suche i niesmaczne.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z usmażonym filetem z kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Kapary odcedzić z zalewy, przepłukać wodą, odsączyć.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na niewielkie paseczki. Cebulę czerwoną obrać, umyć i pokroić w piórka. Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.
Kapary, paprykę, cebulę, szczypiorek i oliwę dodać do sałatki.
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, całość delikatnie wymieszać.