Słownik kulinarny

k

Kapary

Kapary
fot. Fotolia
Kapary jest to rodzaj rośliny należącej do rodziny kaparowatych. Większość odmian rośnie w strefie tropikalnej, a tylko dwie występują w Europie. Kapary pierwotnie prawdopodobnie występowały w środkowej Azji, a do Europy przywędrowały wraz z wyprawami Arabów.  Obecnie powszechnie są uprawiane we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Portugalii, ale też w krajach Afryki i USA.  Charakterystyczną cechą jest występowanie cierni przy liściach. Kapary kwitną tylko jeden dzień i to właśnie z pąków przygotowuje się popularną przyprawę, która szczególnie jest ceniona w kuchni francuskiej. Owoce są guzowatego kształtu o zielono-oliwkowej barwie oraz cierpkim i pikantnym smaku, który przyrównuje się do pieprzu czarnego i musztardy razem wziętych. Kapary stanowią ważny element kuchni śródziemnomorskiej.

Zawartość
Kapary głównie składają się z wody. Poza tym można wyróżnić białko, tłuszcze węglowodany oraz rutynę, która jest zaliczana do silnych przeciwutleniaczy oraz niewielkie ilości witamin i błonnik.

Działanie
Od wieków uważano kapary za silny afrodyzjak, a także stanowiło pomoc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Doskonale działa na problemy trawienne, pobudza apetyt i przeciwdziała wzdęciom. Wspomagają wątrobę i korzystnie wpływają na jelita. Wzmacniają działanie witaminy C, co jest bardzo ważnym elementem stymulowania układu odpornościowego. Udowodniono również działanie przeciwreumatyczne.

Zastosowanie
Kapary doskonale komponują się z oliwkami, estragonem, czosnkiem i bazylią. Dodaje się je przede wszystkim do dań rybnych, z mięsa drobiowego, pizzy oraz potraw o delikatnym smaku oraz sałatek.
Sałatka z kaparami

Sałatka z kaparami

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza z kaparami

Pizza z kaparami

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: