Sposób przygotowania:
Sałatka obiadowa z ogórkami i żółtą papryką
1. Kaszę jaglana płuczemy na sicie 5 razy i na koniec przelewamy wrzątkiem, żeby straciła gorzki smak. Zagotowujemy 1,5 szklanki wody, na wrzątek wrzucamy kaszę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju. Mieszamy krótko, dosłownie jedno kółko, żeby odkleić kaszę od dna, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 15 minut od ponownego zawrzenia na malutkim gazie. Zestawiamy z gazu i nie odkrywając pozostawiamy jeszcze 5 minut. Odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i octem. Doprawiamy sola i pieprzem.
3. Ogórki, paprykę i cebule kroimy, orzechy rozdrabniamy, brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, koperek siekamy. Brokuły blanszujemy.
4. Warzywa i orzechy mieszamy z kaszą i polewamy sosem. Posypujemy koperkiem.
2. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i octem. Doprawiamy sola i pieprzem.
3. Ogórki, paprykę i cebule kroimy, orzechy rozdrabniamy, brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, koperek siekamy. Brokuły blanszujemy.
4. Warzywa i orzechy mieszamy z kaszą i polewamy sosem. Posypujemy koperkiem.