Sposób przygotowania:
Sałatka owocowa tropikalna
Ananasa obrać, pokroić na plastry, a następnie na ósemki. Grapefruita obrać z białej błonki, i do miski dodawać miąższ podzielony na małe kawałki. Kiwi obrać, pokroić najpierw na plasterki, a następnie na ćwiartki. Brzoskwinie odsączyć na sitku, pokroić na kostkę. Wymieszać i odstawić do schłodzenia do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem dodać bitą śmietanę. Do sałatki można dodać banana pokrojonego na ćwierćplasterki, pomarańcze (podobnie jak grapefruit). Do sałatki można dodać odrobinę soku z brzoskwini. Ananasa świeżego można zastąpić ananasem z puszki. Jednak jeśli ananas jest świeży i dojrzały ma fantastyczny smak w sałatce. Ananas z puszki jest trochę za słodki. Podane proporcje wystarczają na deser dla 4 osób. Jako np. kolacja – dla dwóch