Sposób przygotowania:
sałatka pasteryzowana
Cebulę obrać i umyć dokładnie, ogórki umyć. Pokroić je w talarki do jednej miski i posypać dwoma łyżkami soli. Odstawić na dwie godziny. Marchew umyć, umyć dokładnie i pokroić w talarki albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dusić na patelni na małym ogniu w jednej szklance oleju, do średniej miękkości. Marchew ostudzić i dodać do ogórków i cebuli. Do tego dodać jeszcze 2 łyżki cukru i pół szklanki octu, wszystko dobrze wymieszać. Nałożyć do średniej wielkości słoików, zakręcić i zagotować w dużym garnku z wodą tak żeby były zanurzone 2/3 słoików i przykrywamy . Na dno garnka położyć jakąś szmatkę. Trzymamy je w gotującej się wodzie przez 8-9 minut. Po wyjęciu z garnka odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.