marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka pieczarkowa z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatki na ciepło podaje się nie tylko od święta,ale i na śniadania lub kolacje. Można dodawać od siebie jakieś inne dodatki lub dosmaczać przyprawami,byle nie za dużo.

Sałatka pieczarkowa z łososiem

Składniki:

Sałatka pieczarkowa z łososiem

 

  • 40 dag.pieczarek białych,
  • 2 opakowania łososia kanapkowego wędzonego,
  • 20 dag.masła do smażenia,
  • 2 małe szalotki,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • sól,
  • pieprz w kulkach zielony lub kolorowy,
  • gałązki świeżej natki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa z łososiem
Pieczarki oczyścić i opłukać, po czym pokroić na cienkie talarki i lekko obsmażyć na maśle lub oleju z cebulkami. Posolić lekko. Wyjąć, odsączyć. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i posiekać. Natkę opłukać i strzepnąć z niej wodę i podzielić na gałązki. Łososia wypakować i spróbować uformować z pasków ryby małe różyczki jak kto potrafi. Wszystko razem wrzucić do salaterki i wymieszać, dodając szczyptę pieprzu smakowego w kulkach. Udekorować gałązkami natki pietruszki.