jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sałatka piemoncka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka z drobnego makaronu, brokuła oraz sera fety z dodatkiem sosu koperkowo-czosnkowego:)

Sałatka piemoncka

Składniki:

Sałatka piemoncka

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 25 dag makaronu drobnego
  • 1 brokuł
  • 25 dag sera feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka piemoncka
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i pozostawić pod przykryciem. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować kilka minut w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotował. Odcedzić z wody. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć na oleju. Ser feta pokroić w kostkę. Makaron, brokuły, kurczaka i ser połączyć. Następnie majonez połączyć z jogurtem, dodać rozgnieciony czosnek, posiekany koper oraz przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i tak przygotowanym sosem polać składniki i wymieszać.