Sposób przygotowania:
Sałatka po grecku
Kapustę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, wykroić głąb. Liście poszatkować. Pomidory i ogórki dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając, powoli wlewać olej. Cztery talerze wyłożyć na zmianę plasterkami ogórków ' i pomidorów, pośrodku umieścić pokrojoną kapustę. Jarzyny polać sosem winegret, odstawić na dziesięć minut. Z peperoni usunąć gniazda nasienne, strączki pokroić w cienkie krążki. Ser owczy pokruszyć na duże kawałki Tymianek umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, oderwać listki. Sałatkę posypać krążkami peperoni, i tymiankiem. Obłożyć dookoła kawałkami sera owczego Podawać z białym pieczywem.