sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka ratunkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wstępnie sałatka miała wyglądać i smakować inaczej. Okazało się jednak, że zdrowo wyglądająca kapusta pekińska jest w środku cała zepsuta. Także musiałam improwizować ale jakoś udało mi się wybrnąć z sytuacji.

Sałatka ratunkowa

Składniki:

Sałatka ratunkowa

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 opakowania makaronu rurki
  • kawałek pora
  • sos czosnkowy
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka ratunkowa
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niej olej i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy. Smażymy kawałki mięsa na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy. Makaron gotujemy na półmiękko. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy go na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy usmażoną pierś, dodajemy makaron, pokrojonego drobno pora. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym. Ze względu na zawartość soli w przyprawie do kurczaka oraz sosie sałatka nie wymaga już doprawiania.