BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sałatka ryżowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, szybka ale bardzo smaczna sałatka ryżowa, którą możemy podać do obiadu, na przykład do kotlecika czy jakiegoś innego mięsa pieczonego czy drobiu.

Sałatka ryżowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sałatka ryżowa

 

  • ryż 2 szkl,(ugotować),
  • jajka 6 szt,
  • ogórki konserwowe 5 szt,
  • marchewki 4 - 5 szt,
  • pietruszki 3 duże ,
  • seler 1/2 szt,
  • cebula 2 szt,
  • kukurydza konserwowa 1 puszka,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • majonez 1 słoik,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa
Ryż ugotować na sypko.

Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, odsączyć na durszlaku a następnie przełożyć do większej miski,

Jarzyny opłukać, ugotować.

Po ugotowaniu obrać, pokroić w kostkę i dodać do ugotowanego ryżu.

Jajka ugotować,obrać i pokroić w kostkę, również dodać do ryżu, dodać pokrojone ogórki kiszone lub konserwowe oraz obraną pokrojoną cebulę.

Następnie dodać odsączoną kukurydzę oraz groszek konserwowy.

Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i wymieszać do połączenia składników.

Podawać jako dodatek do różnego rodzaju mięs.
Sałatka ryżowa
Ryż po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć
Sałatka ryżowa
Jajka ugotować ,obrać i pokroić w kostkę
Sałatka ryżowa
Jarzyny opłukać, ugotować a następnie obrać i pokroić
Sałatka ryżowa
Ugotowane jarzyny i jajka pokroić w kostkę
Sałatka ryżowa
Wszystko połączyć z ugotowanym ryżem
Sałatka ryżowa
Dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez