Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Apetyczna, syta sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem wzbogacona smakiem prażonego słonecznika z majonezem i musztardą.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem

 

  • 10 dkg ryżu
  • 10 dkg słonecznika łuskanego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jajka na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kucharek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Ryż ugotować i ostudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wraz z osączonym tuńczykiem dodać do ryżu.

Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników.

Dodać pokrojonego pora. Dodać majonez i musztardę.

Przyprawić do smaku. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzić i ostudzić.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Do ugotowanego ryżu dodać słonecznik i tuńczyka.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Dodać pokrojone jajka i ogórki kiszone.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
Dodać pokrojonego pora majonez oraz musztardę.