Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, wykwintna i lekka sałatka w sam raz na romantyczną kolację. Robi się ją szybko, a smakuje rewelacyjnie.

Sałatka z krewetkami

Składniki:

Sałatka z krewetkami

 

  • 200-250 g krewetek tygrysich
  • oliwa
  • szczypta chili
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • 50 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 papryki
  • 1/2 awokado
  • garść startego parmezanu

Na dressing:

Sposób przygotowania:

Sałatka z krewetkami

ETAP 1:

Sałatka z krewetkami
Do sałatki wykorzystujemy rukolę, pomidorki, paprykę i awokado

Rukolę, pomidorki i paprykę myjemy, osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Sałatka z krewetkami
Oliwę łączymy z musztardą dijon i czosnkiem

Robimy dressing: czosnek siekamy drobno, łączymy z oliwą i musztardą, dodajemy po szczypcie pieprzu i soli, mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
Rukolę łączymy z papryką, pomidorkami i awokado, dodajemy sos, mieszamy, układamy na półmisku.

ETAP 3:

Sałatka z krewetkami
Krewetki smażymy krótko na oliwie, przyprawiamy

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka, smażymy po ok. 1 minucie na stronę na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Gorące krewetki prosto z patelni układamy na sałatce. Całość posypujemy startym parmezanem. Smacznego!