katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sałatka ryżowa z konserwowymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do sałatki można wykorzystać ryż pozostały od obiadu. Sałatkę robi się szybko i jest bardzo smaczna.

Sałatka ryżowa z konserwowymi dodatkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z konserwowymi dodatkami

 

  • ryż 1 woreczek
  • szynka konserwowa 4 plastry
  • ogórki konserwowe 3-4 szt
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • natka pietruszki ok 1 pęczka
  • cebula 1/4 szt
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z konserwowymi dodatkami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na op. Przelewamy go wodą , osączamy i studzimy.

Kukurydzę i groszek osączamy z zalewy. Cebulę obieramy i siekamy .(Można ją zastąpić porem).

Szynkę i ogórki pokroić w kostkę. Natkę płuczemy i drobno kroimy.

Przygotowane na sałatkę składniki łączymy majonezem i doprawiamy do smaku.