Sposób przygotowania:
Sałatka z brokułami 3
Brokuł należy rozdzielić na mniejsze różyczki i ugotować w posolonej wodzie al dente. Ugotowany brokuł odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Pierś kurczaka należy umyć, oczyścić ze zbędnych chrząstek oraz błonek i pokroić w kostkę. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć pokrojony filet przez ok. 5-10 minut z dodatkiem przyprawy do kurczaka oraz oregano. Usmażony filet z kurczaka przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo (5-7 minut), obieramy i kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, myjemy i także kroimy w kostkę. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. W garnku zagotować wodę – gdy woda się zagotuje należy odstawić ją na bok. Do wrzątku należy wsypać makaron ryżowy, pozostawić na 3 minuty – nie gotować! Po trzech minutach odcedzić makaron i pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie i oregano. Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki: pokrojone jajka, ogórek, brokuły, kukurydzę, usmażoną pierś z kurczaka oraz makaron ryżowy. Zalewamy wszystko dipem czosnkowym, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.