mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sałatka królewska z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bogata w wiele składników, przez co zwana królewską, sałatka ryżowa ;)

Sałatka królewska z ryżem

Składniki:

Sałatka królewska z ryżem

 

  • 3 woreczki ryżu
  • 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag
  • puszka ananasa w syropie
  • puszka kukurydzy
  • słoik selera konserwowego
  • słoik (650 g) papryki konserwowej- ew.świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
  • 7 ogórków konserwowych
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
  • musztarda 2 duże łyżki
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki soku z ananasa
  • ew. zielenina - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka królewska z ryżem
Ryż gotuje w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok. 12-15 min., torebki wyjmuję, osączam. Wysypuję ryż z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, zostawiam do ostudzenia.
Piersi myję, osuszam, przekrawam w poziomie, posypuję solą i pieprzem i obsmażam na rumiano na oleju z obydwu stron, podlewam 1/4 szkl. wody i duszę na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował, studzę, po czym kroję w kostkę.
Cebulę siekam w kostkę i dodaje ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 minut, odcedzam i studzę. Paprykę, ogórki i odsączonego ananasa kroję w kostkę. Odsączam seler konserwowy i kukurydzę. Zieleninę siekam drobno. Wszystkie składniki sałatki mieszam razem, dodaję majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól, pieprz, zieleninę. Mieszam, doprawiam i odstawiam na kilka godzin do schłodzenia.