Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Sałatka ryżowo-rybna przygotowana na wzór popularnego od wielu lat paprykarza szczecińskiego, ale bez konserwantów.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

 

  • 200 g ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • cebula,
  • pasta pomidorowa do smaku,
  • czosnek granulowany,
  • sól ziołowa,
  • papryka słodka mielona, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Zagotować wodę i lekko posolić - wsypać ryż i gotować do miękkości, ale powinien pozostać dość jędrny. W czasie gotowania ryżu posiekac cebulę i lekko zrumienić na łyżce oleju.

Do cebuli dołożyć koncentrat pomidorowy i przesmażyć do połączenia i lekkiej zmiany koloru. Ryż odlać i odsączyć nadmiar wody - dodać do cebuli z pastą pomidorową. Na końcu dodać tuńczyka razem z częścią oleju z puszki.

Doprawić sałatkę dużą ilością pieprzu i czosnku. Sprawnie napełnić słoik i ugnieść, aby wypchnąć powietrze. Szczelnie zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać z ulubionym pieczywem z masłem.