szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka bardzo łatwa a jaka pyszna. Przepis od Iwony, wypróbowany juz rok temu.

Sałatka szwedzka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka szwedzka

 

  • 6 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 szklanki soli
  • 3 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka
Ogórki w skórkach umyć i pokroić w plasterki (ja puszczam robotem kuchennym), zmieszać z cebulą pokrojoną w plastry. Ocet mieszamy z solą i cukrem i zalewamy ogórki. Zostawiamy na 24 godziny. Od czasu do czasu przemieszać całośc. Włożyć do słoików, zalac wytworzana z ogórków woda i zagotowac 20 minut. W tego przepisu wyszło mi 10 słoików.
Sałatka szwedzka
Wymieszana sałatka - teraz musi poleżeć 24 godzinki.
Sałatka szwedzka
Po kilkunastu godzinkach ogórki zmieniaja kolor na ciemniejszy.