lucynako

lucynako

Kucharz
[Przepisów: 7]

Salatka tajska z makaronem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i sycąca sałatka,którą można podać jako oddzielne danie.

Salatka tajska z makaronem.

Składniki:

Salatka tajska z makaronem.

 

  • 10 dkg.makaronu ryżowego długie nitki,
  • ok.20 ugotowanych,obranych krewetek,
  • 1 ogórek obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 cebulki dymki pokrojone w cienkie plasterki,
  • 1 papryczka chili pokrojona w cienkie paseczki,
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli),
  • 15 dkg.groszku cukrowego,
  • 4 łyżki tajskiego sosu rybnego,
  • 5 łyżek soku z limetki,
  • szczypta imbiru,
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 1łyżka cukru do smaku.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Salatka tajska z makaronem.
Makaron zalać gorącą wodą aby go przykryło,odstawić na 5 min. aby zmiękł.Po czym odlać,opłukać zimną wodą,osączyć i odstawić.
W rondlu zagotować wodę, wrzucić groszek cukrowy i gotować ok.1-2 min.Osączyć,opłukać pod zimną wodą,odstawić.
W naczyniu połączyć razem : sos rybny,sok z limetki,imbir,papryczkę chili,kolendrę i łyżkę cukru - przemieszać.
Dodać ogórek i cebulki- przemieszać
Dodać makaron,krewetki i groszek cukrowy - delikatnie mieszając połączyć wszystko razem ( jeśli ktoś ma wprawę - zamiast mieszać można ostrożnie potrząsać :) )..
Sałatkę nałożyć na 4 talerze,posypać orzeszkami i kolendrą.