Kasia1903

Kasia1903

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sałatka Turecka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Morele zalewamy połową soku jabłkowego i odstawiamy na dwie godziny.

Sałatka Turecka

Składniki:

Sałatka Turecka

 

  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 10 dag suszonych moreli
  • 125 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Turecka
Nasączone morele kroimy w paseczki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Jabłko myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Morele, marchewki, jabłko, mak łączymy ze sobą i mieszamy. Do oleju dodajemy resztę soku jabłkowego, mieszamy, polewamy sałatkę i całość ponownie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych pucharków i na pół godziny odstawiamy do lodówki.