slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sałatka w paski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na lekką sałatkę warzywną. Tym razem zamiast mieszać postanowiłam ułożyć składniki w paski.

Sałatka w paski

Składniki:

Sałatka w paski

 

  • kilka liści sałaty masłowej
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 125 g mozzarelli mini
  • 1/3 ogórka zielonego
  • kilka pomidorków paprykowych pomarańczowych
  • Sos: łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Sałatka w paski
Warzywa myjemy i osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę rwiemy dłońmi wprost na talerz. Rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy na sałacie w kształcie paska (jak na zdjęciu).

Mozzarellę układamy obok rzodkiewek. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok sera.

Pomidorki przekrajamy na pół i układamy obok ogórka. Sos: miętę myjemy, osuszamy i drobno kroimy a następnie przekładamy do miseczki.

Do mięty dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.