Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
Sos: Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki także zetrzeć i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Grzybki drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan i majonez, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 min. Sałatka: Mortadelę pokroić w plastry około 1cm i usmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ostudzić. Ugotowaną marchewkę pokroić w mała kostkę o boku 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia. Groszek i kukurydze odcedzić. Na marchewce ułożyć groszek a potem kukurydzę. Następna warstwa to sos. Wyrównać. Por pokroić w krążki i ułożyć na warstwie sosu. Papryke oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę, położyć na porze. Następnie ugrillowaną mortadelę pokroić w paski i każdy pasek na pół przeciąć. Ułożyć obficie na warzywach i posmarować resztą sosu. Wstawić do lodówki na godzinę, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!