monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolorowa i smaczna sałatka w ostrej nucie. Idealna na kolację lub na przyjęcie w domu. Serdecznie polecam i zapraszam.

Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą

 

  • Sos:
  • 3 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ słoiczka grzybków marynowanych ( mały słoiczek)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Sol, pieprz
  • Sałatka:
  • 2 marchewki ugotowane ( mogą być z rosołu)
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 15 cm pora
  • ½ papryki czerwonej
  • 200 g mortadeli ( dobrej jakości)

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
Sos: Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki także zetrzeć i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Grzybki drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan i majonez, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 min. Sałatka: Mortadelę pokroić w plastry około 1cm i usmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ostudzić. Ugotowaną marchewkę pokroić w mała kostkę o boku 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia. Groszek i kukurydze odcedzić. Na marchewce ułożyć groszek a potem kukurydzę. Następna warstwa to sos. Wyrównać. Por pokroić w krążki i ułożyć na warstwie sosu. Papryke oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę, położyć na porze. Następnie ugrillowaną mortadelę pokroić w paski i każdy pasek na pół przeciąć. Ułożyć obficie na warzywach i posmarować resztą sosu. Wstawić do lodówki na godzinę, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! 
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
plastry mortadeli ugrillować na patelni
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
wszystkie składniki sosu tatrskiego wymieszać
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
warstwami układać składniki sałatki
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą
plastry mortadeli pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu