Sposób przygotowania:
Sałatka z zajączkami
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Zostawiamy aby dobrze przestygła. Marchewkę z groszkiem oraz brokuły gotujemy na parze. Paprykę, jabłko, ogórki i pora kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy dwie różyczki brokuła do dekoracji, resztę kroimy. Do dużej miski wrzucamy wyżej wymienione składniki. Dodajemy fasolę, kukurydzę, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do tortownicy. Ja użyłam tej o średnicy 21 cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dekorację. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. W dwóch odkrawamy szerszy koniec. Za pomocą wykałaczek łączymy jajka. Z wędliny wycinamy uszy, ręce, nogi i jeden ogonek. Szczypiorek i natkę pietruszki szatkujemy. Liście pora kroimy w paski, trochę dłuższe od wysokości tortownicy. Sałatkę wyjmujemy w lodówki. Nożem oddzielamy od brzegu. zdejmujemy obręcz. Boki smarujemy cienka warstwa majonezu. Oklejamy je paskami z pora. Powierzchnię sałatki obsypujemy natką ze szczypiorkiem. Układamy jajka. Doklejamy uszy, kończyny. Jednemu zajączkowi doklejamy ogonek a drugiemu robimy oczy z czerwonej fasoli. Brokuły układamy jako krzaczki, z fasoli robimy kilka kupek kamieni. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy jeszcze do lodówki.