Sposób przygotowania:
Buraczki zasmażane
Umyte buraczki zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Ugotowane i przestudzone buraczki obrać ze skory. Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno pokroic w kostkę, na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę. zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodac buraczki, syrop figowy, sok z cytryny oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać.
Na drugiej patelni roztopić masło, do stopionego masła dodac łyżkę mąki orkiszowej, dobrze razem rozprowadzić i dolać wodę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Gęstą, białą zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Cebulę drobno pokroic w kostkę, na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę. zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodac buraczki, syrop figowy, sok z cytryny oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać.
Na drugiej patelni roztopić masło, do stopionego masła dodac łyżkę mąki orkiszowej, dobrze razem rozprowadzić i dolać wodę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Gęstą, białą zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.