Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Buraczki zasmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne buraczki zasmażane, idealne do obiadu. Nam bardzo zasmakowały na ciepło ale i na zimno są pyszne. Robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Następna porcja będzie dużo większa.

Buraczki zasmażane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki zasmażane

 

  • 4 duże czerwone buraczki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka syropu z fig
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • Zasmażka:
  • 1 plaska łyżka masła
  • 1 łyżka maki orkiszowej
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane
Umyte buraczki zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Ugotowane i przestudzone buraczki obrać ze skory. Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę drobno pokroic w kostkę, na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę. zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodac buraczki, syrop figowy, sok z cytryny oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać.

Na drugiej patelni roztopić masło, do stopionego masła dodac łyżkę mąki orkiszowej, dobrze razem rozprowadzić i dolać wodę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Gęstą, białą zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Buraczki zasmażane
Ugotowane buraki studzimy a potem obieramy
Buraczki zasmażane
Na patelni zrumieniamy czerwona cebulkę posiekana
Buraczki zasmażane
Z masła i maki robimy białą zasmażkę do buraczków
Buraczki zasmażane
zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy