peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna, pyszna wariacja sałatki warstwowej - tym razem bez ananasa, którego dużo osób nie toleruje.

Sałatka warstwowa

Składniki:

Sałatka warstwowa

 

  • 1 słoik marynowanego selera (340 g netto)
  • 2 nieduże pory
  • 1 puszka kukurydzy (340 g netto)
  • 4-6 jaj ugotowanych na twardo (zależnie od wielkości jaj)
  • 20 dkg chudej wędliny drobiowej
  • 125 g żółtego sera (u mnie gouda)
  • 1 słoik majonezu (260 g)

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa
Seler i kukurydzę odsączamy. Jaja i wędlinę drobno siekamy. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w piórka - w celu złagodzenia smaku po pokrojeniu parzymy go wrzątkiem i odsączamy.

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na dnie salaterki wykładamy warstwowo: seler, por, kukurydzę, jajka, wędlinę, żółty ser.

Każdą warstwę oddzielamy 4 łyżeczkami majonezu delikatnie rozprowadzonego po całej powierzchni warstwy.

Odstawiamy na 2-3h aby sałatka się "przegryzła".