kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatki warstwowe pięknie się prezentują, ukazując składniki z których są przygotowane. Jednak podczas nakładania często tracą swój urok. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia.

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą

Składniki:

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą

podstawowe

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata)
  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa gyros
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 duże pomidory
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sos sałatkowy ziołowy
  • ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą
Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę. Układamy na mięsie.

Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na pomidory. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy wierzch sałatki. Dekorujemy listkiem zieleniny.