Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa
Białą część pora dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Por zalać gorącą wodą, aby zmiękł i odstawić na parę chwil. Ser żółty trzeć na tarce o dużych oczkach i wsypać do miski jako pierwszą warstwę. Drugą warstwę stanowi ketchup. Ketchupem dokładnie przykryć warstwę pierwszą - ser żółty. Trzecia warstwa to wcześniej umyty, pokrojony i zalany wrzątkiem por. Czwarta warstwa to kukurydza z puszki, która najpierw należy bardzo dokładnie odcedzić. Piątą warstwę stanowi groszek z puszki, który również należy dokładnie odcedzić. Warstwę groszku starannie pokryć majonezem. Ostatnia warstwa składa się z jajek. Jajka należy ugotować na twardo, obrać ze skorupki i trzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatkę można na koniec posypać umytą i posiekaną pietruszką.