Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa GYROS
Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę oraz przyprawę gyros, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie fileta usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, już bez dodatku tłuszczu. Cebulki obrać i pokroić w kostkę razem z pomidorem, papryką oraz ogórkami. Kapustę poszatkować. Teraz układami warstwami sałatkę. Na dno miseczki układamy mięsko, polewamy ketchupem. Posypujemy to białą cebulką. Na cebulkę ogórek, pomidor, papryka oraz czerwona cebula. Na samą górę dajemy poszatkowaną kapustę. Pokrojony czosnek miksujemy z jogurtem i majonezem, polewamy sałatkę. Nakładamy dwoma łyżkami, nabierając sałatkę w ten sposób, aby na talerzu znalazła się każda warstwa.