ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem wg ewaole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i serem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem wg ewaole

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem wg ewaole

 

  • puszka tuńczyka
  • 5 jajek
  • 30 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem wg ewaole
Na dno półmiska wykładamy tuńczyka, którego wcześniej odsączamy i, jeśli jest w kawałku, rozdrabniamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i sparzamamy. Posypujemy nią tuńczyka, tworząc drugą warstwę. Jajkagotujemy na twardo i obieramy. Przecinamy je na pół i wydrążamy z żółtek ( żółtka odkładamy do osobnej miski). Białka trzemy na tarce o dużych oczkach posypujemy cebulę- to warstwa trzecia. Warstwa czwarta to stary również na dużych oczkach żółty ser. Na ser żółty wykładamy warstwę majonezu. Żółtka ścieramy na małych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Można ją jeszcze ozdobić plastrami pomidora i natką zielonej pietruszki. Gotowe.