CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Sałatka "Wielkanocna"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z tą sałatką stół wygląda świątecznie. Jest w niej mięsko, jajka, ser i warzywa. Cóż więcej potrzeba ?!

Sałatka "Wielkanocna"  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka "Wielkanocna"

 

  • 2 jajka
  • 6 -8 rzodkiewek
  • szynka 105 g
  • żółty ser 60 g
  • kukurydza konserwowa 50 g

 

  • Sos:
  • majonez 2 czubate łyżki
  • chrzan tarty 2 łyżeczki
  • 1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia
  • sól, pieprz

 

  • Do dekoracji:
  • 1 rzodkiewka
  • 1 grubszy plaster sera

Sposób przygotowania:

Sałatka "Wielkanocna"
Jajka ugotować na twardo.

Szynkę, ser żółty, rzodkiewki i ostudzone jajka pokroić w kosteczkę, dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać.

Sos.

Majonez wymieszać z tartym chrzanem, młodym jęczmieniem, doprawić solą i pieprzem.

Brzegi salaterki wyłożyć plasterkami wędliny, nałożyć sałatkę, wyrównać.

Przykryć równomiernie sosem, nałożyć wyciętego z sera zajączka i przeciętą rzodkiewkę.
Sałatka "Wielkanocna"
Brzegi salaterki przykrywamy plasterkami okrągłej wędliny