Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik.

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

Składniki:

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie. Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy.