ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Sałatka z boczkiem i pestkami dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czas przygotowania: 25 minut.

Sałatka z boczkiem i pestkami dyni

Składniki:

Sałatka z boczkiem i pestkami dyni

 

  • oleju słonecznikowego; 3 łyżki octu jabłkowego lub octu winnego; sól; 1 łyżeczka słodkiej musztardy; pieprz; 50 g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Sałatka z boczkiem i pestkami dyni
1) Z główki endywii usunąć zewnętrzne liście, następnie całą główkę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w poprzek na wąskie pasma. Pokrojoną sałatę starannie opłukać i dokładnie osączyć z resztek wody lub odwirować. 2) Boczek pokroić w kostkę, usuwając przy tym chrząstki, i wysmażyć na skwarki na teflonowej patelni. Podlać octem balsamicznym. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. 3) W dużej salaterce ubijaczką do piany ubić na kremowy sos olej słonecznikowy z octem jabłkowym oraz szczyptą soli i musztardą i przyprawić go do smaku pieprzem. 4) Do sosu dodać pokrojoną cebulę, skwarki z boczku, osączoną sałatę i pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać i rozdzielić na 4 talerze.

Tagi:

dynia endywia