Sposób przygotowania:
Sałatka z boczkiem i pestkami dyni
1) Z główki endywii usunąć zewnętrzne liście, następnie całą główkę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w poprzek na wąskie pasma. Pokrojoną sałatę starannie opłukać i dokładnie osączyć z resztek wody lub odwirować. 2) Boczek pokroić w kostkę, usuwając przy tym chrząstki, i wysmażyć na skwarki na teflonowej patelni. Podlać octem balsamicznym. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. 3) W dużej salaterce ubijaczką do piany ubić na kremowy sos olej słonecznikowy z octem jabłkowym oraz szczyptą soli i musztardą i przyprawić go do smaku pieprzem. 4) Do sosu dodać pokrojoną cebulę, skwarki z boczku, osączoną sałatę i pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać i rozdzielić na 4 talerze.
Pablito